
Hokery to innymi słowy taborety, które można ustawiać przy wysokich blatach – np. przy wyspie kuchennej. Wyróżnia je wysokość oraz kształt, który zapewnia maksimum wygody siedzenia wobec minimalistycznej formy. Gdzie poza kuchnią można jeszcze ustawić hoker? Jakie są zalety tego nietypowego krzesła?
Hokery – wygoda i ergonomia
Wysoki taboret, zwany hokerem, wyposażony jest w podnóżek, który zwiększa komfort podczas siedzenia. Wygodne oparcie często przybiera formę skróconą, która sięga jedynie do połowy pleców. Takie oparcie pomaga w zachowaniu prawidłowej postawy podczas siedzenia na wysokościach. Wysokość niektórych modeli można regulować, co pozwala je dopasować do wysokości danego blatu. Miękka tapicerka ze skóry lub innego materiału, który w łatwy sposób można wyczyścić, zapewnia komfort siedzenia nawet przy dłuższym posiedzeniu przy barze, wyspie kuchennej czy wysoko umiejscowionym blacie. Kolejnym atutem hokera jest jego stabilność – rozstaw nóg lub kolistej podstawy został zaprojektowany tak, aby zapewnić osobie siedzącej maksimum bezpieczeństwa. Ciekawe modele hokerów oraz innego rodzaju krzeseł można zobaczyć na MebleTkaniny.pl.

Gdzie można ustawić hoker?
Hokery z reguły stawia się przy wyspie kuchennej, która zazwyczaj jest wyższa niż tradycyjny stół kuchenny. Wyspa swoją wysokość zawdzięcza funkcji, do której została stworzona – jest to poręczne miejsce do gotowania. Zatem blat musi być na tyle wysoko, aby gotująca przy nim osoba, nie musiała się pochylać. Wyspa kuchenna, służąca zazwyczaj do przygotowywania posiłków, pełni często także rolę stołu do spożywania śniadania, obiadu czy kolacji. I tutaj świetnie sprawdzają się hokery – podobnie jak w miejscach takich jak: bar, restauracja sushi lub lokale, gdzie je się podany posiłek szybko i w miejscu podania. Hoker to także wygodne krzesło do poczekalni – jest na tyle wygodne, że można na nim siedzieć nawet kilka godzin, i na tyle małe, że nie zabiera wiele miejsca. Są także hokery specjalistyczne, które wykorzystuje się w pracy np. w laboratorium.